Logo Centrum Eigen Wijze

Voetreflex massage cursus Basis

Voetreflexmassage is een methode om het helende vermogen in je te activeren via de voeten. Op beide voeten kun je het hele lichaam weerspiegeld zien. Door het geven van druk en impulsen op de voet, en door het toepassen van specifieke grepen, krijgt alles in het lichaam een energie impuls waardoor, via de ontspanning, de energie beter kan gaan stromen en waardoor blokkades opgeheven kunnen worden.

Voetreflexmassage toegepast als een totaalbehandeling, vanuit de holistische visie, geeft een heling op zowel het lichamelijk, het emotionele, het mentale als het spirituele in de mens. Het wordt een totaalbeleving.
Holistisch wil zeggen dat de mens gezien wordt in ál zijn aspecten. Lichaam, geest en ziel. Voelen, denken, willen. Hoofd, hart en buik & bekken.
De verbindingen onderling worden geactiveerd of hersteld. Zo wordt voetreflexmassage een voedende, helende ervaring. Het mooie is dat dit voor de ontvanger van de voetreflexmassage geldt, maar zeker ook voor de gever. Dat maakt het zo inspirerend om deze massage te leren.

Holistisch werken vraagt van de gever een actieve inzet. Behalve het leren van de juiste technieken (en dat vraagt echt wel oefenen) vraagt het ook om af te stemmen. Een voetreflexmassage is een ont-moeting, een wisselwerking, die ontstaat tussen gever en ontvanger. Een ontmoeting waar je bewust op afstemt.

In het leren van de voetreflexmassage, maar ook in het toepassen ervan, zul je merken dat je, als vanzelf, uitgenodigd wordt om in je eigen spiegel te kijken. Opdat het voor jou ook zijn helende werk kan doen. Ik denk bijvoorbeeld aan de volgende aandachtspunten: Hoe geef jij? Met welke intentie? Welke patronen en gedachten zitten daaronder? Hoe onvoorwaardelijk ben jij in jouw geven? Hoe blijf jij in contact met de aarde, zowel letterlijk als figuurlijk gesproken? Hoe ga je om met de diverse energieën? Allemaal prachtige leervragen waar je al oefende jouw antwoord op gaat vinden.

Deze cursus kun je volgen:

 • Als je in de thuissituatie voetreflexmassages wilt geven. Bijvoorbeeld je partner of je kind of iemand uit je vriendenkring. Het is een prettige manier van aandacht geven aan elkaar: het is leuk om te geven en fijn om te ontvangen. Je zult merken dat in het geven en ontvangen een wisselwerking ontstaat die beiden goed doet.
  Kinderen zijn er dol op! En volwassenen ook!
 • Als je wilt ontdekken of voetreflexmassage iets is wat bij jou past. Is het een richting die jij wilt ingaan in jouw leven? Als je nieuwsgierig bent wat het met jou doet. Hoe het is om zelf te ontvangen.
 • Als je wilt ontdekken hoe je op een holistische wijze kunt werken.
 • Als toevoeging aan jouw aanbod als je al regelmatig masseert met andere massagevormen.
 • Als je professioneel met voetreflexmassage wilt gaan werken is deze cursus een prima start. (Na deze basiscursus zijn er vervolg- mogelijkheden qua cursussen en is er ook de mogelijkheid om de unieke opleiding voetreflexmassage te volgen).

Het is een praktische cursus van vier dagen of 24 lesuren. Ik leer je de basisprincipes en een aantal basisgrepen die je tijdens de cursus meteen gaat oefenen met iemand uit de cursus. Tijdens de cursusdagen geef en ontvang je een massage.

Ik leer je te werken met zorgvuldigheid, aandacht en respect. De ervaring is dat dit heel plezierig werkt tijdens de massage zelf én dat het ook duidelijk invloed zal hebben op je andere bezigheden in je dagelijks leven.
Daarnaast is er veel aandacht voor het afstemmen, want afstemmen is voor mij een kernbegrip. Afstemmen hoe het met jou is, wat je voelt, ervaart, denkt, wat je bezighoudt. Afstemmen op de ander: hoe gaat het met de ander? wat heeft zij nodig? Afstemmen op de situatie op zich, de ruimte, op de mogelijkheden die er zijn en de keuzemomenten.

Na de cursus ben je in staat een (prettige, ontspannende) voetreflexmassage te geven. Het zijn dagen waarin we pittig werken met elkaar. De ervaring is dat de meesten vaak fitter de deur uit gaan dan ze zich aan het begin van de dag voelen, omdat de energie beter gaat stromen.

De hele massage is uitgebreid uitgewerkt op papier.
Zodoende hoef je niets te onthouden of uit je hoofd te leren;
je kunt thuis de grepen en de volgorde van de grepen gemakkelijk aflezen.
Tijdens de cursus werken we op massagetafels.

 

Praktische informatie

Er zijn twee mogelijkheden om deze cursus van totaal 24 lesuren te volgen:

 • een cursus op maat
 • een cursus op 4 lesdagen; een georganiseerd aanbod. Attentie: deze mogelijkheid vervalt voorlopig i.v.m. de corona-maatregelen.

   
Mogelijkheid 1: Een Cursus op maat

Deze cursus op maat is voor je geschikt:

 • Als je de cursus individueel wilt volgen
  Essentieel is dat bij iedere bijeenkomst door jou een gast uitgenodigd wordt of (in overleg) door mij. De massagegrepen oefenen we op de gast. Dat kan steeds dezelfde gast zijn of je kunt daarin variëren in wie je uitnodigt. Voor de gast zijn hier geen kosten aan verbonden. Om te ervaren wat de massage met je kan doen (heel wezenlijk tijdens het leren!!) ontvang je zelf de massage van mij.
 • Voor partners.
  Het begrip 'partner' mag je heel ruim oppakken: man/vrouw, vriendin/vriendin, vriend/vriend, moeder/dochter, etc.
  Essentieel is dat je op deze cursusbijeenkomsten met een vaste partner de massage leert. Dit kan in een groepje van twee personen.

Kenmerkend voor een cursus op maat is dat in overleg met mij vastgesteld worden: dagdelen, data, frequentie. Jij bepaalt het tempo.

 

Data in overleg
Tijden: in overleg; totaal 24 lesuren
Prijs € 350,-- als je de cursus individueel volgt

€ 300-- per persoon als je de cursus met 2 personen volgt

Deze bedragen zijn inclusief materiaal, massage-olie en thee.

Attentie: Wil je zelf een voetreflexmassage ontvangen, voor, tijdens of na je cursus?
Je krijgt € 10,-- korting op het geldende tarief als je tegelijkertijd met de aanmelding voor de cursus een afspraak inplant
en de betaling meteen regelt met de betaling van het cursusbedrag. Van dit aanbod mag je overigens voor meerdere voetreflexmassages gebruik maken.
Aantal deelnemers: individueel of met twee personen
Plaats: Eduard van Beinumlaan 130, 6952 CR  Dieren
Opgeven: zie: Aanmelden cursus

   
Mogelijkheid 2: een cursus op vier lesdagen

Data Attentie: i.v.m. de beperkende maatregelen omtrent het corona-gebeuren is deze optie voorlopig niet mogelijk.
Tijd:  
Prijs  
Aantal deelnemers:  
Plaats:  
Opgeven:

   

    
Individuele leersessies

Ook is het mogelijk om één of meer individuele leersessies af te spreken. In zo'n sessie krijg je persoonlijke feedback op jouw manier van masseren. Je vaardigheid in het masseren krijgt daardoor een stevige impuls tot groei. Voor een leersessie kun je kiezen al tijdens de cursus, en ook op ieder moment ná het volgen van de cursus.
Als je elders een opleiding of cursus voetreflexmassage hebt gevolgd is dit ook een optie voor je.

Het tarief voor een individuele leersessie is € 70,-- (voor 3 lesuren).
Een verlenging per uur kost € 25,--

   

Vervolgmogelijkheden

Heb je na het volgen van deze Voetreflex massage cursus Basis interesse in verdieping en uitbreiding van de voetreflex massage dan is het mogelijk deel te nemen aan één of meerdere vervolgcursussen.

Deze zijn verdeeld in zelfstandige blokjes van 16 of 20 lesuren en dat maakt dat je ze in willekeurige volgorde kunt volgen nu je eenmaal de basis gelegd hebt bij jezelf.

Ook als je elders een basis hebt gelegd voor het geven van voetreflexmassages kun je deelnemen aan de vervolgmogelijkheden.
Ik plan dan wel iets meer lesuren in zodat hetgeen jij al kunt en doet aansluit op mijn (holistische) manier van werken.

Ook voor deze cursussen geldt:

 • dat je de keuze kunt maken om ze individueel te volgen
 • dat je individuele leersessies kunt afspreken.

Zie:

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1377-1
IMG_1108-1
IMG_1106-1